Dinfiskeguide.se

Guiden rekommenderar – årets bästa guidetider – art för art!

Fiskeguide Tomas Edenfeldt, med abborrar på 1450 gram och 1420 gram, september 2020. Bästa tiden för att satsa på stor abborre hos mig i Stockholms skärgård är från augusti till början av oktober.

Vilken fisk passar dig och när på året bör du satsa på den?

Precis som när det gäller bär och svamp i skogen är fisken i skärgården mer eller mindre ”i säsong” under året. För bästa resultat bör man inrikta sig på fiske och fiskeguidningar när den art du vill fiska efter är mest åtkomlig och huggvillig. Nedan ser du mina bästa råd till när du bör boka en guidning efter olika fiskarter. Det står även tips om vilken art som passar beroende på förkunskaper. Hoppas du hittar din perfekta matchning!

Abborre

Intresset för abborrfiske har ökat enormt senaste åren och fisket är bättre än på många år. Abborrfisket passar både den rena nybörjaren som aldrig fiskat och den kräsne expertfiskaren. Bästa tiden för abborre hos mig i Stockholms skärgård är sensommar och höst. Under augusti, september och fram till början av oktober (om hösten är varm) har du bäst chans på grov abborre. Denna tid är en bra tid för att satsa på ett nytt PB!

Från slutet av september, hela oktober och november är en mycket bra tid för att få stora mängder abborre då de samlas i stora stim på djupet. Ett bottennära fiske som passar både den som aldrig fiskat tidigare och den erfarne fiskaren som tycker om många napp!

Grov abborre under tidig höst.

Havsöring

Havsöringsfisket är ett spännande och utmanande fiske då det ofta går många kast på varje hugg men som är mödan värd tusenfalt när det väl hugger. Passar den tålmodige fiskaren som har övat upp en god kastteknik och går igång på en utmaning. Det blir oftast 1-5 fiskkontakter under dagen i båten och det gäller att sätta mothugget när du får din chans!

Henriks feta och fina havsöring på 64 centimeter från Stockholms skärgård.

April och första halvan av maj är en riktigt bra period för att utmana havsöringen i skärgården. Öringen går då ofta i stim i vikar och har piggnat till efter vintern! Tidig vår är soligt, varmt väder med en frisk vind ofta bra fiskeväder.

Andra halvan av oktober och november är bästa tiden på hösten. Då är busväder det bästa vädret som verkligen får igång öringens jaktlust. Det ska blåsa och gärna vara mulet. Ett fiske för den inbitne fiskaren med pannben.

Gädda

Gäddan ligger mig varmt om hjärtat, precis som abborren och havsöringen. Jag glömmer aldrig min gädda på 15,2 kilo som blev registrerat som världsrekord 1989 i linklass 8 kilo. De riktigt stora gäddorna är ovanligare idag i skärgården än de var då men de finns fortfarande där och man kan framförallt ha ett bra fiske genom många fiskkontakter under en dag. Gäddfisket passar både nybörjare och avancerade fiskare.

Fiskegästen Alex med mäktig skärgårdsgädda på 97 centimeter i september 2020.

På våren börjar jag guida efter gädda i maj. Jag undviker att fiska under leken i april då jag tycker att de stora honorna inte bör bli störda under denna känsliga period. Gäddfisket brukar också vara ganska lynnigt denna tid så det finns dubbla skäl att avstå. Då är det bättre att fiska havsöring som denna tid har kanske sin bästa tid på året!

Kring mitten av maj fram till slutet av juni däremot är en mycket bra tid för gäddfisket i skärgården. Gäddan äter upp sig efter leken och är ofta stridbar och huggvillig. I juni är även kvällsfisket ofta väldigt bra så jag erbjuder kvällsguidningar under ljusa junikvällar.

Sen kommer en ny mycket bra period från augusti till mitten av oktober. Slutet av oktober och november då bytesfisken går ned på djupet är däremot ofta en lynnig tid då jag hellre fiskar abborre och havsöring som då är i säsong.

Maffig försommargädda för Gustav! En mycket bra tid för gäddfiske.

Välkommen att boka din guidning! tomas@dinfiskeguide.se