Dinfiskeguide.se

Tomas – Din fiskeguide

Fiskeguide och fiskeskribent Tomas Edenfeldt

Fiske har varit mitt stora intresse sedan jag var liten pojk. Jag fiskar året runt. Spinnfiske, jiggfiske, jerkfiske och mete på sommarhalvåret, pimpelfiske och ismete på vintern.

Bakgrund

Jag började med mete efter abborre och gös som fyraåring tillsammans med morfar på bryggan på Solö i skärgården nära Furusund och på den vägen är det. Jag vet var fisken brukar stå under olika årstider och väderlekar och har samlat på mig en hel del erfarenheter genom åren.  Jag har haft förmånen att få många stora fiskar och bl.a. sökandet efter stora gäddor och den flyktiga havsöringen är för mig en passion.

Att sedan bli fiskeguide i Stockholms skärgård var en pojkdröm sen den stunden som jag träffade en inspirerande och skicklig fiskeguide i Åre som tolvåring på en flugfiskekurs. Kunskapen och respekten för naturen och fisket som jag upplevde då på kursen tände en längtan hos mig att göra något liknande! Nu är jag där i rollen som fiskeguide sedan snart 10 år tillbaka och jag stortrivs som fiskeguide i mitt älskade Stockholms skärgård!

Fiskeguide Tomas Edenfeldt

Medverkan i TV

Visst nappar det på SVT

Min första medverkan i rampljuset var i det klassiska TV-programmet ”Visst nappar det” i ett reportage med Lars Thure Ljungdahl och Bengt Öste med anledning av mitt IGFA-världsrekord inom gäddfiske 1989 med min gädda på 15,2 kilo (som var världens ditintills största gädda inom linklassen 8 kg).

I augusti 2014 medverkade jag i Dagens Nyheters Webb-Tv där de följde med mig ut på gäddfiske för att få sommarfisketips i inslaget ”Så får du fisken att nappa”.  Klicka på DN:s logga nedan så kommer du till fiskereportaget.

DN.TV

Fiskeprogrammet Fiskedestination TV12

Öringfiske (foto Jonas Classon)

Foto Jonas Classon

Sommaren 2014 var jag med i inspelningarna av ett avsnitt av Johan Bromans program Fiskedestination. Jag är med i avsnitt tre som sändes lördagen den 14e mars 2015, 17.25  på TV12. Serien sändes under mars 2015 och går enligt uppgift att se i efterhand på TV4 Play när serien har slutat sändas.

I tidningsmedia

Jag har varit med i Fiskejournalen som vinnare av utmärkelsen ”Månadens fisk” då jag tog två gäddor på 12,0 och 12,1 kg under samma vecka. Jag har även medverkat i tidningen Fiske-feber, i diverse lokaltidningar och på olika rekordlistor.

Skribent och fotograf

Utöver att vara fiskeguide i Stockholm så har jag under flera år frilansat som fiskeskribent och fotograf för fisketidningar. I septembernumret 2009 i Fiske-feber skrev jag om fiske efter stora gäddor i artikeln ”Marfiske” som introducerade detta speciella fiske efter grov gädda för första gången i svensk fiskepress. Vintern 2009-2010 publicerades en artikel om gäddismete m.m. och våren 2010 artikeln ”Smygjaga storgäddan”. Dessa tre artiklar kan du läsa i sin helhet på denna sida. Från och med 2012 skriver jag och fotograferar regelbundet i egenskap av medarbetare i tidningen Fiskejournalen. Första artikeln för FJ ”3 superknep för maxat gäddfiske” finns med i aprilnumret 2012. Ett 20-tal artiklar har tillkommit efter det, under 2012 bl.a. en artikel om sommarfiske efter gädda med Claes Claesson alias Svartzonker.  Under 2013-2018 har jag hunnit med att skriva om havsöringsfiske i Stockholms skärgård, gäddfiske med jigg, sommarfiske efter gädda, abborrfiske i skärgården, öringfiske i fjällen och artiklar om elmotorer för fiskare och ekolod med mera. Utöver artiklar skriver jag då och då på en bok om skärgårdsfiske tillsammans med fotografen Fredrik Lewander.

Miljö- och fiskevårdspolicy

Naturen är min arbetsplats och min inspiration och som naturintresserad fiskare försöker jag minimera mitt företags belastning på miljön. Jag använder min frontmonterade elmotor på guidebåten så mycket som möjligt under fisket och även för kortare förflyttningar mellan närliggande fiskeplatser. Bensinmotorn används därför aldrig för start/stopp-aktiviteter såsom förflyttningar på 25-50 meter inom exempelvis en vik under fisket. Min fyrtaktsmotor använder jag istället för snabba transporter mellan fiskeplatserna och vid hämtning och lämning. Det är effektivt för fisket och harmoniskt för de fiskande och det har minskat min bensinförbrukning med hälften.

Jag är givetvis även mycket mån om fiskevård privat och är därför medlem i både Sportfiskarna och Älvräddarna samt använder endast el från Tranås Energi i hemmet som är märkt med ”Bra miljöval” från Naturskyddsföreningen.

Säkerhetstänkande 

För att bidra till seriös och ansvarsfull fiskeguidning har jag utbildat mig till Fartygsbefäl klass VIII och i Handhavande av snabba fartyg på Sjöskolan i Stockholm. Jag har även författat en omfattande artikel om säkerhet till sjöss för en publikation (”Med livet som insats”).

Förutom fiske…

Kamera för fiskeminnen och reportage

Foto är ett av mina övriga intressen och kul att kombinera med fiske och skärgård! Här bredvid är min väderskyddade favoritkamera, Pentax K-5.

Vi ses på vattnet!