Dinfiskeguide.se

Tomas – Din fiskeguide

Fiskeguide och fiskeskribent Tomas Edenfeldt

Fiske har varit mitt stora intresse sedan jag var liten pojk. Jag började med mete efter abborre och gös som fyraåring tillsammans med morfar på bryggan på Solö i skärgården nära Furusund. En hel del erfarenheter har jag sedan samlat på mig under åren så jag vet var fisken brukar stå under olika årstider och väderlekar. Jag har haft förmånen att få många stora fiskar och exempelvis sökandet efter grov gädda, grov abborre och den flyktiga havsöringen är för mig en passion.

Att sedan bli fiskeguide i Stockholms skärgård var en pojkdröm sen jag träffade en inspirerande och skicklig fiskeguide i Åre som tolvåring på en flugfiskekurs. Kunskapen och respekten för naturen och fisket som jag upplevde då på kursen tände en längtan hos mig att göra något liknande! Nu är jag där i rollen som fiskeguide sedan 2008 och jag stortrivs som fiskeguide i mitt älskade Stockholms skärgård!

Fiskeguide Tomas Edenfeldt

Medverkan i TV

Visst nappar det på SVT

Min första medverkan i rampljuset var i det klassiska TV-programmet ”Visst nappar det” med anledning av mitt IGFA-världsrekord inom gäddfiske 1989.  Rekordet sattes med en gädda på 15,2 kilo (som var världens ditintills största gädda inom linklassen 8 kg).

För några somrar sedan medverkade jag i Dagens Nyheters Webb-Tv där de följde med mig ut på gäddfiske för att få sommarfisketips i inslaget ”Så får du fisken att nappa”.  Klicka på DN:s logga nedan så kommer du till fiskereportaget.

DN.TV

Fiskeprogrammet Fiskedestination TV12

Öringfiske (foto Jonas Classon)

Foto Jonas Classon

Sommaren 2014 var jag med i inspelningarna av ett avsnitt av Johan Bromans program Fiskedestination. Denna finns att se på Cmore.

I tidningsmedia

Jag har varit med i Fiskejournalen som vinnare av utmärkelsen ”Månadens fisk” då jag tog två gäddor på 12,0 och 12,1 kg under samma vecka. Jag har även medverkat i tidningen Fiske-feber, i diverse lokaltidningar och på olika rekordlistor.

Skribent och fotograf

Utöver att vara fiskeguide i Stockholm så har jag under flera år frilansat som fiskeskribent och fotograf för fisketidningar. I septembernumret 2009 i Fiske-feber skrev jag om fiske efter stora gäddor i artikeln ”Marfiske”. Denna artikel introducerade detta speciella fiske efter grov gädda för första gången i svensk fiskepress. Från och med 2012 skrev jag och fotograferade regelbundet i egenskap av medarbetare i tidningen Fiskejournalen. Första artikeln för FJ ”3 superknep för maxat gäddfiske” finns med i aprilnumret 2012. Sen har ett 30-tal artiklar tillkommit efter det, under 2012 bl.a. en artikel om sommarfiske efter gädda med Claes Claesson alias Svartzonker. Utöver detta har jag hunnit med att skriva om havsöringsfiske i Stockholms skärgård, abborrfiske i skärgården och öringfiske i fjällen med mera mellan 2012-2019. Utöver artiklar skriver jag då och då på en bok om skärgårdsfiske tillsammans med fotografen Fredrik Lewander. På senare år har jag prioriterat guidandet framför skrivandet.

Miljö- och fiskevårdspolicy

Naturen är min arbetsplats och min inspiration och som naturintresserad fiskare försöker jag minimera mitt företags belastning på miljön. Jag använder min elmotor på guidebåten kontinuerligt under fisket och även för kortare förflyttningar mellan närliggande fiskeplatser. Bensinmotorn används därför aldrig för start/stopp-aktiviteter såsom förflyttningar på 25-50 meter inom exempelvis en vik under fisket. Istället använder jag endast min fyrtaktsmotor för snabba transporter mellan fiskeplatserna och vid hämtning och lämning. Att främst använda elmotorn är effektivt för fisket och harmoniskt för de fiskande samt bra för vår miljö.

Jag är givetvis även mycket mån om fiskevård privat. Därför är jag medlem i Sportfiskarna och använder miljövänlig el från Tranås Energi i hemmet.

Säkerhetstänkande 

För att bidra till seriös och ansvarsfull fiskeguidning har jag utbildat mig till Fartygsbefäl klass VIII och i Handhavande av snabba fartyg på Sjöskolan i Stockholm. Jag har även författat en omfattande artikel om säkerhet till sjöss för en publikation (”Med livet som insats”).

Förutom fiske…

Kamera för fiskeminnen och reportage

Foto är ett av mina övriga intressen och kul att kombinera med fiske och skärgård! Här bredvid är min väderskyddade favoritkamera, Pentax K-5.

Vi ses på vattnet!