Dinfiskeguide.se

Full fart på gäddorna!

Urban med en av många gäddor idag!

Det har hänt något positivt med gäddbeståndet i min del av skärgården innanför Furusund. Båda jag och guidekollegor upplever en ökning i antalet gäddor. Lokalt är det riktigt gott om gädda! Det blev en förändring i samband med att flera vikar fredades under gäddleken för ett par år sedan. Det är främst årsgamla och upp till två-tre år gamla gäddor som det finns gott om. De riktigt stora lider fortfarande av industritrålarnas skövling av strömmingsbeståndet i ytterskärgården vilket gör att sälen tvingas in i innerskärgården för att äta gädda i lekvikarna, vilket drabbar de stora honorna som är sårbara under lekperioden. Men antalet gäddor verkar vara på väg upp denna höst!

Idag följde Urban, Calle, Petter och Anton med ut på fiskeguidning och det blev en sällan skådad huggfest. Att det blev 55 gäddor på senaste riktade gäddguidningen var kanske inte ett resultat av perfekta väderförutsättningar eftersom det blev 47 gäddor idag och då bröt vi för att fiska abborre när det var cirka 1,5 timmar kvar. Idag var det svag vind och ganska soligt till skillnad från förra gångens mulna och blåsiga väder. Gäddorna högg friskt även där det var helt vindstilla. Anton lyckades med bedriften att ta fyra gäddor på fyra kast i en vindstilla vik. Helt galet!

Petter med en av hans 10-15 gäddor idag.

Otroligt glädjande med att se många friska och vilt huggande gäddor i vikar och vassar! Vi får dock inte glömma att det är lokalt. Vi måste fortsätta kämpa mot industritrålare, den invasiva mellanskarven och en för stor sälstam. Men det finns positiva tecken för gäddan lokalt i skärgården och abborrfisket är ju fantastiskt. Det finns en morgondag värd att kämpa för! Glöm inte att vara medlemmar i Sportfiskarna så stöder du fiskevården!

Tack alla för en härlig dag och välkomna åter!

Ett gäng abborrar blev det också på slutet när vi gick över till små jiggar och en riktig toppfisk, och underbar avslutning på dagen, blev Urbans abborre på 40 centimeter!