Dinfiskeguide.se

Gäddsäsongen rivstartar!

Kyla från norr, kallt i vattnet och duggregn hindrade inte gäddorna från att kasta sig över betena på säsongens första gäddguidning!

Supertrevliga Marre, Micke och Anton har hängt med tidigare på guidning. Förra gången fick killarna 22 gäddor så vi hade ett svårslaget track-record att överglänsa idag. Förutsättningarna var inte lysande. Tre plusgrader i luften och sex grader i vattnet, 7 maj. Det brukar vara det fyrdubbla i luften och det dubbla i vattnet denna tid. Hade gäddorna hunnit leka klart? Tvärsurar dem i lågtrycket? Oroande frågor och funderingar men nya fiskelådor var inköpta från mina vänner på Fishline med alla tänkbara beten för olika situationer. Allt var riggat och klart för säsongspremiär. Oron kring dagens förutsättningar visade sig vara helt obefogad. Vi fick snabba svar redan på första stället i form av 2-3 tappade gäddor i snabb följd! De är rejält på gång!

Gäddorna stod inte jämt fördelat i vikarna utan på platser med lite varmare vatten och där stod dem tätt. Vi hade dubbelhugg flera gånger under dagen när vi hittade fläckar där de stod med bara någon meters mellanrum. Fläckar där vegetation och temperatur var likartade. Sen var det tomma partier där emellan. Vi fiskade grunt och såg fiskarna följa och hugga vid ett flertal tillfällen. Anton hade tre hugg under samma kast vid ett tillfälle och det hände något på fem kast i följd. De fem roligaste kasten under hans fiskeliv berättade han! Det värmer ett guidehjärta!

Micke med huggvillig skärgårdsgädda.

Gäddorna stod nära botten, med talrika iglar på sig. Normalt brukar stillastående gäddor betyda inaktiva gäddor men idag högg de ursinnigt hårt bara betet kom tillräckligt nära. Hela 25 gäddor följde med hela vägen och en hel del hugg utöver dessa. Största var en smällfet gädda på 5,3 kilo fördelat på endast 83 centimeter. Den kommer att växa sig rejält stor med den kroppsbyggnaden!

Att killarna skulle slå förra gångens antal var inget vi väntade oss denna dag. Huggsexan värmde i kylan och en skönare säsongsstart hade jag inte kunna drömma om imorse. Stort tack för idag killar och välkomna åter!