Dinfiskeguide.se

Öring i elfte timmen :)

Till slut satt den där!

Till slut satt den där!

Idag hade jag förmånen att få med mig de fyra mycket trevliga herrarna Janne, Janne F, Jojje och Niclas ut på guidning efter havsöring. Fisket har varit svårt på sistone i och med den kalla och sena våren. Nätter med minusgrader, nordliga vindar och generellt kalla temperaturer även dagtid gör att vattentemperaturen inte har stigit som den brukar andra halvan av april. Vattenmassan är mellan fyra och fem grader i stort sett överallt vilket är problematiskt eftersom öringen söker sig strandnära på allvar när temperaturskillnaden mellan fjärdens djup och vikarna blir markant. Ett redan utmanande fiske blir oerhört svårt när vattenmassan är jämnvarm.

Idag lyste solen till en början även om vinden var kallt nordostlig. Hoppet tändes att vattnet kunde värmas lite av solen under dagen och vi hade en följare redan på första stället vilket bådade gott. Sen såg vi även vakande fisk lite längre fram på förmiddagen, det kändes som att något var på gång. På sen förmiddag försvann dock solen och den värmeökning vi hoppades på till eftermiddagen försvann. Vi fick nu åka ganska långa sträckor för att hitta vikar med 0,2-0,5 grader varmare temperatur och det var tufft att komma i kontakt med öringen med dessa små temperaturskillnader. Killarna gav dock inte upp utan kastade på med gott mod. Vi beslutade under sista halvtimmen av dagen att åka tillbaka till det ställe där vi hade följaren på morgonen vilket också var det ställe där vattnet var lite varmare än på övriga platser.

”Jag har en fisk” ropar Janne nästan direkt efter vi är framme och vi ser storögda en öring på uppåt tre kilo vältra sig i ytan en bit från båten. Fem sekunder senare ropar Janne F att han också har fisk! Från att ha kämpat många timmar för att få se en öring, står killarna helt plötsligt med dubbelhugg. Öringfiske i ett nötskal… Dessvärre kliver den största öringen som högg först av på väg mot båten. Den andra öringen, som är mindre, följer dock med ända upp vilket gör oss väldigt lyckliga! En liten vild öring som får friheten åter efter en kort fotosession. Mycket bra kämpat killar och tack för idag!

Om ett par dagar visar väderrapporten rejäl värme. Jag längtar nog lika mycket som öringen!